Beylikdüzü Randevu (0212) 873 84 84 - (0553) 562 03 03

YAZILAR

ÇOCUK VE MİSAFİRLİK
ÇOCUK VE MİSAFİRLİK

ÇOCUK  VE MİSAFİRLİK

Çocuklar neden genellikle misafirlikte şımarır, her yeri karıştırır, annenin yapma dediğini yapar? Çocukların genellikle misafirlikte şımarması, ailenin disiplin yaklaşımları ile ilgilidir. Bazen ebeveynler evde kural koyup, hatta bağırıp çağırıp, dışanda ve misafirlikte sadece “Yapma kızım!” veya “Yapma oğlum!” gibi kibar ifadeler kullanmaya çalışırlar. Çocuk tüm tutum farklılıklarının farkındadır ve bu durumu en iyi şekilde kullanır. Yani doğru disiplin, çocuğa anne ve babanın ortak davrandığı, ayrıca tek ebeveynin de kendi içinde tutarlı olduğu disiplin anlayışıdır. Aynı davranışa anne farklı, baba farklı tepki veriyorsa ya da anne çocuğa aynı davranış için bir kızıyor, bir kızmıyorsa veya evde kızıp dışanda kızmıyorsa, tutarsızlık söz konusu demektir.

Birçok anne, çocuğunun yaramazlığı nedeniyle “Misafirliğe gidemiyorum, bir yere çıkamıyorum; her yeri karıştırıyor utanıyorum” diyerek misafirliğe gitmiyor. Çocukta Davranım Bozukluğu, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu gibi sorunlar varsa, çocuk çok hareketli olabilir, dürtü kontrolünde zorlanıyor olabilir; aile gerçekten çok zor durumda kalabilir. Böyle bir durum, psikiyatrik yardımı gerektirir ve tedavi desteği ile sorun çözülür. Ailenin disiplin sorunları da çocuğun söz dinlememesine neden olabilir. Hiç uyarmamak da fazla ve sık uyarmak da çocuğun kendisini yönetmesini öğrenmesine engel olur.

Misafirlikte anne, çocuğuna ne tür hatalı davranışlar sergiliyor?

Anne, sosyal ilişkilerde karşı tarafı çok önemseyen yapıda ise çocuğu ile özdeşim kurup, sanki kendi yaramazlık yapıyor veya kendi çocuğu onu temsil ediyor gibi düşünüyorsa, kendi kaygısı artıyor ve uyarısı çok sert, özür dileyen bir konumda olabiliyor. Çocukla konuşmak, yol göstermek, etkinliklerden seçim yapmasını istemek, bizim ne yaşadığımızı söylemek daha doğru olacaktır.

Ebeveyn ler misafirlikte ne tür uygulamalarda bulunabilir?

Bir gelişim dönemindeki örselenme, çocuğun bir sonraki gelişim dönemine sağlıklı geçmesini engeller. Çocuğun sosyalleşmesine fırsat vermek, yeterli uyaran sunmak, çocukla konuşmak, oyun oynamak, çocuğa kaliteli zaman ayırmak, oldukça önemlidir. Yeterince sosyalleşememiş çocuğun da davranış repertuarı zayıftır, kısıtlıdır; nerede nasıl davranacağını bilemez. Bu çocuklar için sosyal beceri çalışmaları yapılmalıdır.

Kaynak –Psikohayat Dergisi

Sayı-12

| | | | Tümü |