Beylikdüzü Randevu (0212) 873 84 84 - (0553) 562 03 03

YAZILAR

BOŞANMANIN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Evlilik biter anne babalık bitmez

İnsanoğlu doğduğu anda itibaren öncelikle annesiyle geliştirmiş olduğu ilişkiye bağlı olarak kişilik yapısı şekillenir. Bireyin kendisi ve dünya ile ilgili algısı başta anne olmak üzere ebeveyniyle olan ilişkisi neticesinde şekillenir. Bu açıdan bakıldığında sağlıklı iletişimin olduğu bir aile ortamı çocuk için sağlam kişilik temellerinin atıldığı, güven ortamının oluştuğu, dış dünyaya karşı hazırlıkların yapıldığı bir ortam olarak değerlendirilebilir.  İnsanoğlu seven ve sevilen, güvenen ve güvenilen olma gibi özellikleri aile ortamında erken çocukluk döneminde edinir.

                Anne babanın ilişkisinin boşanmayla sonuçlanan bir süreç haline gelmesi durumunda ise çoğu zaman çocuklardaki bu güven duygularının zedelendiğini gözlemleyebilir. Bunun neticesi olarak da çocukta üzüntü, korku, öfke, suçluluk, yalnızlık hissi, hayatta güvenli bir dayanağını olmadığı hissi, yoğun strese bağlı psikolojik durumlar görülebilmektedir. Çocuğun yaşaması muhtemel olan bu sorunları ne derece yaşayacağı ise hem çocuğun yaşı hem de o zamana kadar ki anne baba tutumları ve neticesinde edinmiş olduğu kişilik özellikleri belirleyici olmaktadır. Yani kendisine bakım veren kişiyle geliştirmiş olduğu ilişkinin dengeli olup olmadığına bağlıdır. Boşanmanın çocuktaki etkisinin çocuğun gelişimine, bağlanma kalitesine, sosyal becerilerinin gelişme düzeyine ve düşünsel becerilerinin gelişme düzeylerine bağlı olarak değiştiğini söyleyebiliriz.

                Çok yoğun şiddet ortamının yaşandığı ailelerde çocuğun bu ortam içerisinde yaşaması onun kişilik yapısı açısında çok daha yıkıcı bir etkiye sahip olabilmektedir.

                Anne baba boşanma sürecinde çocuğun yaşını ve gelişim düzeyini dikkate alarak çocuğa açıklama yaptığında, ayrılığın getirmiş olduğu içsel sıkıntıyı öncelikle kendi içlerinde çözebildiklerinde ve çocuğun yetiştirilmesinde işbirliği sağlayabildiklerinde boşanmanın çocukta neden olduğu olumsuzluklar boşandıktan sonra belirli bir süre devam etse de zamanla azaldığı ve kişinin ruh sağlığı üzerinde kalıcı olumsuz etkiye neden olmadığı görülmektedir.

                İnsanın gelişim aşamalarına baktığımızda her yaş için bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel özellikler gibi alanların hepsi için ayrı ayrı özelliklerden bahsetmek mümkündür. Bu nedenle çocuğa yapılacak olan bir boşanma kararı açıklamasının mutlaka çocuğun gelişim dönemi olarak neyi anlayıp neyi anlayamayacağı ya da hangi duruma nasıl bir duygusal tepki vereceği gözetilerek yapılmalıdır.

Anne babaya öneriler.

  • Boşanma kararı çocuğa açıklanırken gelişim dönelerini dikkate alın.
  • Sakin, basit ve anlaşılır ifadeleri tercih edin.
  • Çocuğa açıklama yaparken karşı tarafı suçlayıcı tavırlardan kaçının. Eşinizin hatalarını çocuğunuzla konuşmayın.
  • Bazen çocuklar anne babalarının kendi yüzünden boşandığı gibi bir izlenimle suçluluk duyabilirler. Çocuğun böyle bir suçluluk yaşamamasına özen gösterin.
  • Unutmayın ki biten evliliktir. Anne babalık bitmez. Çocuğunuza onu sevdiğinizi ve  hala onun anne babası olduğunuzu ve ihtiyaç duyduğu anda yanında olacağınızı hissettirin.
  • Boşandıktan sonra ebeveyn sorumluluklarını sürdürmeniz çok önemli.
  • Boşandıktan sonra çocukta olabilecek öfke, saldırganlık, söz dinlememe gibi davranış değişikliklerine hazırlıklı olun ve bu değişiklikler karşısında anlayış ve sabrınızı asla yitirmeyin.
  • Çocuk için anne babanın boşanması güvenli duvarların bir depremle sarsılması gibidir. Bu sarsıntıların etkilerinin az veya çok olması o güne kadar çocuğa sağlam bir yapı kazandırmanızla ve çocuğun boşanma durumuna alışması sürecindeki yaklaşımlarınızla ilgili olduğunu unutmayın. Eksik kaldığınız ve ne yapacağınıza karar veremediğiniz durumlarda mutlaka bir uzmana danışın.

 

 Terapi Enstitüsü- Beylikdüzü- İstanbul

| | | | Tümü |