Beylikdüzü Randevu (0212) 873 84 84 - (0553) 562 03 03

YAZILAR

Çocuklar Nasıl Narsist Olarak Yetişir?
Narsist Kişilik Bozukluğu bulunan kişilerde, kendi öneminin fazla olduğu duygusu ve grandioz düşünceler vardır.

Narsist Kişilik Bozukluğu bulunan kişilerde, kendi öneminin fazla olduğu duygusu ve grandioz düşünceler vardır. genel populasyonda %1; klinik olarak %2-16 oranında görülür.

Genç erişkinlik döneminde başlayan ve değişik koşullar altında ortaya çıkan,üstünlük duygusu (düşlemlerde ya da davranışlarda), beğenilme gereksinimi ve empati yapamamanın olduğu sürekli bir durumdur.

Tanı ölçütleri: kendisinin çok önemli olduğu duygusunu taşırlar; başarılarını ve yeteneklerini abartır, yeterli bir başarı göstermeksizin üstün biri olarak bilinmeyi beklerler; sınırsız başarı, güç, zeka, güzellik ya da kusursuz sevgi düşlemleri üzerine kafa yorarlar;

Özel ve eşi bulunmaz biri olduğuna,özel kişilerle arkadaşlık etmesi gerektiğine inanırlar; çok beğenilmek isterler; hak kazandığı duygusu vardır; kişiler arası ilişkileri kendi çıkarı için kullanırlar; empati yapamazlar; başkalarının duygularını ve gereksinimlerini tanıyıp tanımlama konusunda isteksizdirler; başkalarını kıskanır ya da başkalarının kendisini kıskandığına inanırlar; küstah, kendini beğenmiş davranış ya da tutumlar sergilerler; bu kişiler, özel insanlardır ve özel tedavi gerekir. İlişkileri ve benlik saygısı kırılgandır, eleştiriyi kabullenemezler. kendi isteklerine ulaşmak için sempati yaparlar.
“Ne tür bir ebeveynlik, çocukları Narsistik Kişilik Bozukluğu ile büyümeye yönlendiriyor?” veya “Narsistik ebeveynlerin çocukları da kendileri gibi narsist olma riski altında mıdır?”

Çocuklar Nasıl Narsist Olarak Yetişir? -  - Beylikdüzü Psikolog, Çocuk Psikoloğu, Terapi Enstitüsü

Narsistik Kişilik Bozuklukları, belirli çocukluk aile ortamlarının bir yan ürünüdür. Bütün çocuklar ebeveynlerinin onayı ve ilgisini isterler. Bazı ev koşullarına en üretken ve en makul adaptasyon genellikle bir Narsist olmaktır. Aşağıda, çocukların Narsist olmasına katkıda bulunabilecek bazı genel senaryolar bulunmaktadır.

Senaryo 1: Narsistik Ebeveyn Değerleri

Bu durumda çocuk rekabetçi ve yalnızca yüksek başarı odaklı bir ortamda büyütülür. Ebeveynlerden biri veya her ikisi açıkça narsistlerdir. Aile sloganı: en iyi olamazsan neden uğraşıyorsun? Şeklinde biçimlenmiştir.

Sevgi şartlara bağlıdır: Bu tip ailelerde yarışı kazandığınızda, bilim fuarında yer aldığınızda yada okuldaki gösteride yıldız olduğunuzda, övgü ve değer görürsünüz. Fakat, bunlar yoksa sen bir hayal kırıklığısındır. Bu tip ailelerde herkes özeldir, ve bunu kanıtlamak zorundadır. Bir başarı asla yeterli değildir, ebevenyler tarafından sürekli daha iyisi beklenmektedir.

Çocuklar Nasıl Narsist Olarak Yetişir? -  - Beylikdüzü Psikolog, Çocuk Psikoloğu, Terapi Enstitüsü

Bu ailelerdeki çocuklar istikrarlı bir şekilde sevildiğini hissetmiyorlar. Aile statüsünü katkıda bulunmadığı sürece, kendi kendilerine bir şeyden zevk almaları çok zordur. Bu ailelerde çocuklar, kendi umutları ve hayalleri için desteklenmeyi beklemezler ve yüksek başarılarla ebeveynlerini mutlu etmeye çalışırlar. Ebeveynleri çocuklarının “gerçek benlikleri” ile ilgilenmiyorlar, çocuklarının aileyi nasıl iyi gösterebilecekleri konusunda ilgileniyorlar. Komşularına karşı övünüp çocuklarının başardıklarıyla gösteriş yapmak istiyorlar.

Senaryo 2: Daima Kötüleşmekte Olan Narsisistik Ebeveyn

Bu senaryoda, istemediği durular gerçekleştiği takdirde çocuğu ortada bırakan dominant bir ebeveyn vardır. Bu ebeveyn genellikle sinirlidir, kolayca öfkelenir ve gerçekçi olmayan beklentilere sahiptir.

İki veya daha fazla çocuk varsa, ebeveyn birine övgüde bulunur ve diğerlerini devalüe edecek, alçak görecek hareketlerde bulunur. “İyi olan” çocuk hızlıca “kötü” .ocuğa dönüşebilir ve aniden farklı bir kardeş iyi çocuk konumuna yükselebilir. Aile içinden kimse güvende hissetmez ve çocuklar zamanlarını, patlamaya hazır olan Narsist ebeveynleri yatıştırmaya uğraşırken geçirir. Narsist ebeveynler çoğu zaman görüş ayrılıklarına düşer ve bu bir kaos ortamı yaratır. Bu hanelerde büyüyen çocuklar öfkeli, aşağılanmış ve yetersiz hissederler.

Çocuklar Nasıl Narsist Olarak Yetişir? -  - Beylikdüzü Psikolog, Çocuk Psikoloğu, Terapi Enstitüsü

Senaryo 3: “Altın Çocuk”

Bu ebeveynler genellikle ortada gözükmek istemeyen, içe dönük Narsist bireylerdir. Son derece yetenekli çocukları hakkında övünürler. Genellikle çocuk çok yeteneklidir ve övgüyü hak eder, ancak bu ebeveynler çoğu zaman abartmalarda bulunarak, çocuğu yüceltmeye çalışır ve gerçek dışı bir portre çizerler. Bir çocuğun kusursuz ve özel olarak aşırı derecede idealleştirilmesi bu çocuğun ilerleyen hayatında bir Narsist kişilik yaratmasına neden olabilir.

Bu 3 senaryo, Narsist büyüyebilen çocuklara örnektir. Aile tiplerinde demografik ve sosyal durumlara göre değişiklikler olabilir.

Terapi Enstitüsü/Beylikdüzü/İstanbul

| | | | Tümü |