Beylikdüzü Randevu (0212) 873 84 84 - (0553) 562 03 03

YAZILAR

Çocuk Gelişiminde Oyunun Önemi

 

Oyun, çocuğun kendi kendini ifade ettiği, yaratıcılığını ve gelişimini destekleyen aktivitelerin tümü olarak tanımlanabilir. Oyunun çocuğun gelişimine katkısı oldukça fazladır.

Çocuk gelişimi uzmanlarca birkaç alt başlıkta değerlendirilir:

Zihinsel gelişim

Zeka gelişimi

Dil gelişimi

İnce motor becerilerin gelişimi(küçük kasların kullanıldığı kalem, kaşık vs tutuma, şişe açma, düğme açma-kapama, ip bağlama, lego ile oynama vs.)

Kaba motor becerilerin gelişimi (koşma, bisiklete binme, çeşitli spor aktiviteleri vs.)

Sosyal beceriler ve özbakım becerileri.

 Oyunlar önce bebeğin kendi bedensel duyumlarını araştırması ile başlamakta, daha sonra yakın çevresiyle, daha büyük gruplar ve sosyal ortamlarda gelişerek devam etmektedir. Oyun, çocuğun sosyal gelişiminin sağlıklı olması uyum ve işbirliğini öğrenmesi, paylaşmayı öğrenmesi sağlamaktadır. Oyun, çocuğun kas sistemini geliştirirken, biriken enerjisinin boşalımını ve günlük yaşamdaki gerilimden kurtulmasını da sağlar. Oyun çocukların sıkıntılarından kurtulmada da faydalı olduğundan çocuklarla çalışan psikologlar ve terapistler tedavi sürecine oldukça katkısı bulunur. Oyuncak ve oyun ortamı çeşitlilik gösterebilir.

Önemli olan malzeme ve ortamın çocuğun beş duyusunu hızlandırır, hayal gücünü zenginleştiren, bedensel , duygusal ve sosyal gelişimini destekler olmasıdır. Sokakta veya grup içinde oynanan oyunların çocuklar için faydası büyüktür. Doğal ortamda çocuk sosyal iletişimi, sorun çözmeyi pekiştirecektir. Ancak ne yazık ki teknoloji çocukları evlere adeta hapsetmektedir.

Teknolojik oyunlar; internet ve bilgisayar oyunları çocukları cezbetmektedir. Birincisi çocuklar sosyal çevrede var olamaz, kendini ispat edemez ise bilgisayar ekrarnın arkasına saklanıp kendini kanıtlama daha kolaydır. Diğer yandan evde oturup kendi oyununa hakim olma şansı da fazladır. Bu oyunlar çocukların sosyal gelişimini olumsuz etkilemekte, sosyal ilişkilerde güçlük çeken bireyler olarak yetişmelerine neden olmaktadır. Sosyal iletişimde önemli olan beden dili, sözel ifadeler internette kullanılmadığından karşılıklı sosyal ilişkileri doğal hayatta güçleştirir bilgisayar. Bilgisayar ve internetin bilgiyi arttırıcı, bilgiye ulaşmayı hızlandırıcı rolü elbette yadsınamaz ancak bilgisayar kullanımını ailelerin kontrolünde ve çocuğun gelişimini tamaladıktan sonraki yaşlarda önerilmektedir. Doğal ortamda, sokaklarda, yaşıtları ile oyunlar oynayamadan bilgisayarla büyüyen yeni nesli ileride sosyal başarısızlıklar, hatta sosyal fobiler bekleyebilmektedir.

KAYNAK:PSİKOHAYAT DERGİSİ SAYI:5

| | | | Tümü |